Close
Skip to content

Bladluis, wat nu?

EHBO: Eerste Hulp Bij Ongedierte. Met deze tips komt jouw geliefde groene vriend er weer bovenop. Heb jij de laatste tijd last van kleine, ronde beestjes op het blad of de stam van jouw plant? Dan heb je waarschijnlijk last van bladluis. We zullen je vertellen hoe je bladluizen kan herkennen, bestrijden en wat voor schade ze leveren. Lees je mee?

Bladluis herkennen

Er zijn ongeveer 5.000 (!) verschillende soorten bladluis beschreven. Bekende soorten zijn onder andere de groene perzikluis, zwarte bonenluis, katoenluis, rode tabaksluis, wolluis en de dopluis. Bladluizen zijn erg klein maar vaak goed te herkennen met het blote oog. Bladluizen komen vooral voor in de kleuren groen, wit, zwart, geel en rood.

 

Kenmerkend voor de bladluis is dat deze al snel het groeipunt van een plant opzoekt. In de meeste gevallen is dit aan de bovenkant van de plant of daar waar een nieuw blad ontstaat. Op het blad zie je de bladluis vooral aan de onderkant. Simpelweg zoekt de bladluis de plek op waar hij het meeste voedsel kan vinden en waar makkelijk het plantensap opgenomen kan worden. Vaak zitten de bladluizen in groepjes bij elkaar. Een bladluis plant zich snel voor, het vrouwtje heeft namelijk geen mannetje nodig om zich voort te planten. 

Bladluis

Bladluis bestrijden 

Bestrijding van bladluizen is niet eenvoudig. Bladluizen kunnen namelijk resistent worden voor (chemische) bestrijdingsmiddelen. Een goede eerste stap is om de geïnfecteerde bladeren af te knippen van de plant, om zo verdere verspreiding te voorkomen. De plant besproeien met een harde straal water kan vaak een groot deel van de bladluizen doen verdwijnen. Gebruik hiervoor koud water. Een goed recept om bladluis mee te bestrijden is het mengen van 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water. Stop dit in een plantenspuit en spuit dit op de bladluizen. Herhaal dit een paar dagen achter elkaar om helemaal van de bladluis af te komen.

Bladluis voorkomen

Bladluis is lastig te voorkomen, je neemt ze namelijk al makkelijk mee van buiten naar binnen. Controleer de plant regelmatig op ziektes en ongedierte zodat het snel bestreden kan worden. Daarnaast kan het helpen om planten elkaar niet aan te laten raken zodat de luis niet van de ene plant op de andere plant kan verspreiden. Zet je plant ook vooral niet op de tocht, dit is een manier waarop bladluizen snel op je plant terecht komen. 

Schade van bladluis

Bladluizen kunnen virussen overdragen op je plant. De bladluis maakt als het ware een wond waardoor het besmettingsgevaar voor een virus hoger is. Daarnaast laten bladluizen vaak honingdauw achter op de bladeren van een plant, hier kan schimmel groeien of kan de plant niet meer voldoende licht absorberen door de extra laag op het blad. Over het algemeen zal de bladluis niet direct zorgen voor het sterven van de plant maar wanneer er niets aan de situatie wordt gedaan dan zal de plant sterven door gebrek aan voeding. 

Bladluis

Ontdek alle Rebelz