Close
Skip to content

Mijn plant heeft geel blad, wat nu?

Oei, vervelend dat jouw plant last heeft van geel blad. Helaas kan dit veel verschillende dingen betekenen, check daarom het volgende:

Mijn plant heeft geel blad, wat nu?

Vocht van potgrond

Geel blad kan zowel te veel als te weinig water betekenen. Stop je vinger in de potgrond en ga na of deze droog of nat aanvoelt. Is de potgrond nat? Dan kan dit wortelrot betekenen. Heb jij een pot zonder drainagegat? Dan kan het soms bovenop droog aanvoelen maar ontstaat er onder in de pot een laag met water waar de wortels van gaan rotten. Is de gehele potgrond droog dan heb je jouw plant misschien te weinig water gegeven. Geef hem dan een goede slok water, maar vooral niet te veel in een keer.

Beestjes

Geel blad kan ook betekenen dat jij beestjes op visite hebt. Op de eerste oogopslag zie je ze vaak niet want ze zijn goed in verstoppen. Bekijk de onderkant van de bladeren goed en inspecteer de bladoksels. Dit zijn plekken waar beestjes zich het vaakst verstoppen. Soms helpt het ook om met de zaklamp van je telefoon op de onderkant van het blad te schijnen, dan zie je vaak snel genoeg of het beweegt of dat het toch stof is. Geel blad kan vaak duiden op trips of spint. 

Standplaats

Gekleurde bladeren kunnen ook te veel of te weinig zonlicht betekenen. Ga de standplaats nog een keer na, is dit wel de beste plek voor deze specifieke plantsoort? Twijfel je, lees dan onze verzorgingstips over die specifieke plantsoort, hier lees je welke plaats het best is voor deze specifieke plantsoort is. 

Tocht

Tocht het op de plek? Staat jouw plant bijvoorbeeld op de vensterbank, naast de deur of op een plek waar je de plant veel passeert. Dan kan dit op tochtschade duiden. Zet de plant dan liever op een andere plek. 

Mijn plant heeft geel blad, wat nu?

Voeding

Gele bladeren kunnen betekenen dat jouw plant last heeft van een voedingstekort. Heb jij jouw plant al lang geen voeding gegeven? Geef hem dan een extra shotje vitamines. Maar doe dit vooral niet in de winter, de plant groeit dan niet waardoor hij deze extra voedingsstoffen niet nodig heeft. Te veel voeding verbrand de wortels namelijk. Lees de instructies van jouw plantenvoeding goed door en volg deze aanwijzingen op. 

Pot

In wat voor pot zit jouw plant? We zijn vaak geneigd om een plant te groot neer te zetten waardoor er in verhouding met wortels te veel potgrond is. Dit is een veel gemaakte fout onder plantenliefhebbers. Zet jouw plant liever wat krapper neer dan te ruim, in de natuur groeien veel planten echter ook op bomen (epifyten) of plekken waar ze maar weinig ruimte hebben voor hun wortels. Staat jouw plant in een te grote pot? Dan duurt het hierdoor langer voordat al het water wordt opgenomen of kunnen de wortels juist simpelweg niet bij het water doordat het water naar onderen zakt. De wortels zijn dan dus te kort om het water te bereiken.

Ontdek alle Rebels