Close
Skip to content

Hoe verzorg je een Pannenkoekenplant?

Gevalletje geen groene vingers? Geen probleem, de pannenkoekenplant is jouw groene vriend! Hij is super makkelijk te verzorgen, ideaal dus voor als je een beginner bent als het op planten aankomt. Leuk voor de groentjes onder ons dus!

De beste verzorging voor je pannenkoekenaplant

De pannenkoekenplant is een hele makkelijke en leuke plant om te verzorgen, hij wordt ook wel de ideale beginnersplant genoemd. In het begin kan je pannenkoekenplant soms wat ielig zijn, maar geen zorgen. Deze topper maakt binnen de kortste keren een enorme groeispurt en vertoond het één na het andere blad. Daarnaast is de pannenkoekenplant super easy om te stekken. Binnen de kortste keren heb je dus een heleboel schattige mini pannenkoekenplantjes!

De beste standplaats voor je pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant krijgt het liefst lekker veel daglicht maar weinig directe zon. Zet de plant daarom op een plek met indirect licht. Wordt het blad geel, dan staat hij waarschijnlijk te licht. Groeit ‘ie nauwelijks en vallen er bladeren van je plant af? Dan staat je pannenkoekenplant misschien te donker.

Plant Rebelz (1)

Een pannenkoekenaplant water geven

De pannenkoekenplant kan op zich prima zonder al te veel water. Handig dus voor als je hem een keer vergeet. Wekenlang droog staan is daarentegen niet aan hem besteed en met zijn wortels in het water is ook een ‘no go’. Zorg er daarom voor dat je de plant water geeft wanneer de grond licht droog is. Dit kun je het beste controleren door je vinger in de aarde te steken. Voelt deze nattig aan? Dan kun je gerust een water  beurt overslaan. Voelt de grond kurkdroog? Dan lust de pannenkoekenplant wel wat. Over het algemeen is één keer per week een scheutje water meer dan genoeg. 

De Peperomia en plantenvoeding
Geef je pannenkoekenplant in lente en zomer wat voeding. Check altijd de verpakking voordat je extra voeding geeft. Als de pannenkoekenplant te veel voeding krijgt kan dit namelijk de wortels van de plant aantasten, o nee!

Pannenkoekenplant verpotten

De pannenkoekenplant zal niet super snel uit zijn pot groeien, het is daarom meer dan genoeg om de plant eens in de twee jaar te verpotten. Kies bij het verpotten altijd voor een pot die minimaal twintig procent groter is dan de oude pot. Als je jouw pannenkoekenplant verpot, zal je zien dat de plant meer ruimte heeft om verder te groeien en nieuwe stekjes te maken.  

De pannenkoekenplant en ziektes

De pannenkoekenplant is niet gevoelig voor ziektes, toch is het aan te raden om de plant regelmatig op luis en ander ongedierte te controleren. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans is op bestrijding. Check hierbij vooral onder en tussen het blad. Is je plant besmet geraakt? Potverdikkie… maar niet getreurd. Je kunt de plant behandelen met speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen. Grote kans dat je pannenkoekenplant nog te redden is!

Help! Mijn pannenkoekenplant heeft verkleurde bladeren
Het kan gebeuren dat de pannenkoekenplant last krijgt van gele bladeren. Dit is meestal een teken van te veel water, in dit geval kun je het beste een waterbeurt overslaan. Soms gaan de onderste bladeren van de plant slap hangen, dit is een natuurlijk proces, dit is namelijk zijn manier om een stammetje te vormen, waarmee hij uiteindelijk in de hoogte groeit. 

Planten Verzorgingstips (3)

Is de pannenkoekenplant giftig?

Goed nieuws voor alle dieren-lovers onder ons: de pannenkoekenplant is niet giftig! Ook voor kinderen is deze plant veilig. Ze kunnen hier dus zorgeloos aan knabbelen en knagen. Whoop, whoop!

Pannenkoekenplant stekken

De pannenkoekenplant is ontzettend makkelijk te stekken. Om de plant heen groeien allemaal kleine baby pannenkoekenplantjes. Deze kun je het beste even laten zitten totdat ze iets groter zijn. Vervolgens kun je ze voorzichtig los snijden en in een glas water zetten. Zodra het stekje wortels heeft, kun je hem in de verse grond plaatsen. Om je pannenkoekenplantje in rap tempo te laten groeien kun je hem het beste af en toe een shotje water geven, regelmatig een verhaaltje voorlezen en tadaaa: je nieuwe pannenkoekenplantje is een feit. Hoezo geen groene vingers?!

Is de pannenkoekenplant een luchtzuiverende kamerplant?

De pannenkoekenplant is misschien niet de allerbeste luchtzuiveraar, maar ondanks zijn kleine formaat weet hij nog flink wat lucht te zuiveren. Hij kan natuurlijk niet opboxen tegen zijn grote groene vrienden, maar met een groepje pannenkoekenplantjes bij elkaar kunnen ze al wat meer bereiken. Ach, alle beetjes helpen. Vind je niet?

Plant Rebelz (6)

Een pannenkoekenplant kopen

Met de pannenkoekenplant haal je een toffe en populaire kamerplant in huis. Het is een plantenfamilie met heel veel soorten, de één nog toffer dan de ander.

Houdt ons kamerplanten assortiment goed in de gaten want we voegen regelmatig nieuwe en verrassende soortjes toe. Kun je niet wachten om een nieuwe pannenkoekenplant te shoppen? Kei leuk! Heb je een specifieke vraag over de verzorging van de peperomia of kan je wel wat styling advies gebruiken? Onze planten-helden staan voor je klaar! Stuur ons een berichtje of neem contact op via onze plantenservice.