Close
Skip to content

Rouwvliegjes, wat nu?

EHBO: Eerste Hulp Bij Ongedierte. Met deze tips komt jouw geliefde groene vriend er weer bovenop. Iew! Heb jij de laatste tijd last van vliegjes in en rondom jouw plant en vraag je je af wat dit voor beestjes zijn? Jij hebt helaas te maken met rouwvliegjes. Een veel voorkomend beestje onder plantenouders. We zullen je vertellen hoe je rouwvliegjes kan herkennen, bestrijden, voorkomen en wat voor schade ze leveren. Lees je mee?

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes herkennen

Officieel heten rouwvliegjes rouwvarenmuggen, het zijn dus eigenlijk hele kleine mugjes die niet steken maar zich wel heel snel voortplanten. Per keer leggen ze wel 200 eitjes…. Zo zit je hele pot al snel vol met larven, deze worden groot en leggen zelf weer 200 eitjes. Zo heb jij al snel last van een plaag in jouw plant. Het is een veel voorkomend probleem bij plantenliefhebbers, je krijgt ze maar lastig uitgeroeid. 

 

Hoe ziet de rouwvarenmug er uit? De rouwvarenmug lijkt heel erg op fruitvliegjes, alleen nog kleinder. Je herkent ze vooral aan de plek waar ze zich bevinden: in en rondom de potgrond van je planten

Rouwvliegjes bestrijden

Er is helaas niet echt een bestrijdingsmiddel voor rouwvliegjes in tegenstelling tot bladluis, spint etc. Maar toch zijn er manieren om van dit beruchte beestje af te komen. Je kunt de volgende stappen uitvoeren: 

1. Hup, in quatantaine die plant

Zet je plant met vliegjes en al voor een paar weken in quarantaine, ver weg van al je andere planten! De kans is groot dat je anders met een huis vol hebt aan planten die last hebben van rouwvlieg. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

2. Droog je plant uit.

Rouwvliegjes leggen hun eitjes het liefst in natte potgrond. Geef je besmette plant dus voorlopig even geen water en laat de kluit helemaal uitdrogen. Zo is het voor de vliegjes minder aantrekkelijk om zich in jouw plant voort te planten.

3. Vervang de potgrond.

Is je grond helemaal uitgedroogd dan is het aan te raden om je plant een nieuwe dosis grond te geven. Zo ben je verzekerd dat alle larven weg zijn uit de grond. Spoel de wortels goed schoon en vergeet de pot vooral niet schoon te maken. Doe de plant in de nieuwe aarde en pas op dat je de nieuwe aarde niet te veel water geeft. Anders begint het verhaal weer van voor af aan.


Mocht dit allemaal niet lukken dan kun je het ook nog wat steviger aanpakken. Maak bijvoorbeeld gebruik van aaltjes, dit zijn beestjes die de larven van de rouwvlieg opeten en daarna zelf sterven. Ook kan het helpen om heet water met kaneel of tijm te laten trekken en dit bij je plant te gooien. Een laatste oplossing kan het strooien van een laagje zand zijn over je potgrond. De larven kunnen namelijk niet door dit laagje zand heen. 

Rouwvliegjes voorkomen

De vliegjes kunnen echt overal vandaan komen. Vaak verhuizen ze mee met een nieuwe plant die je bijvoorbeeld meebrengt uit het tuincentrum. De beste manier om de rouwvlieg te voorkomen of er vanaf te komen is vooral om niet te veel water te geven! Klinkt makkelijker dan het is….

Rouwvliegjes komen namelijk het liefst af op vochtige grond met eventueel rotte wortels. Dit is namelijk voer voor de vliegjes. Breng je een nieuwe plant naar huis? Zet hem dan eerst een tijdje in quarantaine totdat je zeker weet dat je de rest van je planten niet kan besmetten. Zo roei je een eventuele plaag meteen uit.

Schade van rouwvliegjes

Het goede nieuws is dat je plant niet meteen dood zal gaan door rouwvliegjes. Dus geen stress! De larven zullen wel eten van de wortels en dit zorgt weer voor meer kans op andere ziekten. Maar op de korte termijn zullen je planten niet te veel leiden onder de vliegjes. Zet je schouders er onder en probeer deze irritante vliegjes vooral zo snel mogelijk te bestrijden. We geloven erin dat het je gaat lukken!

 

Rouwvliegjes