Close
Skip to content

Spint, wat nu?

EHBO: Eerste Hulp Bij Ongedierte. Met deze tips komt jouw geliefde groene vriend er weer bovenop. Getsie! Spint zijn minuscule mijten die sap uit je plant zuigen en fijne draden spinnen. Ze zijn vaak moeilijk te herkennen maar wel een veel voorkomend beestje onder plantenouders. We zullen je vertellen hoe je spint kan herkennen, bestrijden, voorkomen en wat voor schade ze leveren. Lees je mee?

Spint herkennen

Denk jij last van spint te hebben? Oei, dat is balen! Spint is namelijk lastig weg te krijgen. Maar baal niet te lang, hop wat pit erin om te zorgen dat jouw plant er weer bovenop komt! 

 

Spint is een plaag van mijten op je plant. De mijten zijn heel klein, soms nauwelijks met het blote oog te zien. Meestal zijn ze wittig, geel of groen van kleur en 9 van de 10 keer zitten ze op de onderkant van het blad. Ze prikken van onderin gaatjes in het blad om de sappen op te zuigen. De bladeren krijgen er gele, bruine vlekjes van aan de onderkant. Het begint klein, maar naarmate de mijten meer hun gang kunnen gaan kunnen hele bladeren bruin of geel worden. Geef ze de tijd en ze spinnen hele fijne draden tussen bladpunten en stengels, zo nemen ze langzaam jouw plant over. Zie je dus verkleuringen aan de onderkant van het blad, grote kans dat jij last hebt van spint. Spint is maar lastig te zien, vaak lijken ze op stofdeeltjes aan de onderkant van het blad.

Spint voorkomen

De mijten laten zich makkelijk vervoeren door de wind, of op handen en kleding op zoek naar een nieuwe prooi. Voorkomen kan je het dus nooit helemaal, maar is wel makkelijker dan genezen. Spint verblijft het liefst droog en warm. Dus: in warme, droge periodes doe je er goed aan om de luchtvochtigheid flink te verhogen. Maak gebruik van een plantenspuit om je planten te nevelen of zet een luchtbevochtiger in de buurt van je planten. Vergeet de onderkant van de bladeren niet. Ook is het aan te raden om elke twee tot drie jaar je plant te voorzien van verse potgrond. Spint zit het liefst in grond waar bijna geen voeding in zit. Zorg verder vooral dat je plant in topconditie is, dan is je plant weerbaarder tegen ongewenste vrienden. 

Spint

Spint bestrijden

Het bestrijden van spint kan lastig zijn. Die mijten planten zich snel voort en zijn moeilijk uit te roeien. Laat de moed je vooral niet in de schoenen zakken, we gaan proberen deze klus te klaren!

›  Begin met het wegknippen van de ergst aangetaste bladeren. Pas goed op! Het is voor spint makkelijk om te verplaatsen via je handen, kleding en schaar. Gebruik bijvoorbeeld plastic handschoenen en desinfecteer je schaar tussendoor. Wees slimmer dan de spint!

› Maak een mengsel van 20ml groene zeep, 10ml spiritus en 1 liter water. Pak de plantenspuit en vul met het mengsel. Spuit je plant helemaal onder, juist ook goed aan de onderkant van de bladeren. Doe dit het liefst ‘s avonds, dan komen de eitjes uit en zo vergiftig je gelijk de nieuwste mijten.

›  Herhaal het spuiten van dit mengsel het liefst elke zes dagen. Zo zorg je dat er geen voortplanting meer kan plaatsvinden en zo roei je de plaag langzaam uit.

Spint

Schade van spint

Spint is voornamelijk te herkennen aan de schade die ze brengen aan de bladeren van een plant. Spint zit vaak onderop het blad, waar ze gaatjes prikken om zo de voedingsstoffen uit je plant te absorberen. Dit veroorzaakt aan de onderkant van het blad bruine puntjes. Na verloop van tijd zal de bovenkant van het blad ook verkleuren en geel worden en van de plant vallen door gebrek aan voeding. Je plant zal niet snel het loodje leggen door spint. Maar mocht de plaag echt te erg uit de hand lopen dan zullen de bladeren een voor een afsterven door gebrek aan voeding wat de mijten uit het blad halen.