Close
Skip to content

Trips, wat nu?

EHBO: Eerste Hulp Bij Ongedierte. Met deze tips komt jouw geliefde groene vriend er weer bovenop. Oh no! Denk jij trips te hebben? Tripsen zijn kleine, vliegende beestjes die je eigenlijk zo snel mogelijk van je plant wil verbannen. Ze planten zich namelijk voort als een idioot en zijn lastig weg te krijgen. Ze zijn vaak moeilijk te zien en een veel voorkomend beestje onder plantenouders. We zullen je vertellen hoe je trips kan herkennen, bestrijden, voorkomen en wat voor schade ze leveren. Lees je mee?

Trips

Trips herkennen

Tripsen zijn hele kleine insectjes met vleugels, daarom zijn ze zo hardnekkig. Ze kunnen niet per se goed vliegen, maar gebruiken hun vleugeltjes wel om op andere planten of bladeren over te springen. Trips vrouwtjes planten zich snel voort en leggen hun eitjes in het bladweefsel, die al na acht dagen uitkomen. De zwarte, bruine, gele of transparante tripsen worden ongeveer 2mm. Als een trips volwassen is herken je ‘m vooral aan de strepen die dwars over het lijfje lopen. Larven herken je aan hun gele, witachtige kleur. Ze leven vaak dicht op elkaar. Ze zijn vaak lastig te zien, maar leven meestal op de onderkant van een blad. Gebruik bijvoorbeeld de zaklamp van je telefoon om beter te zien of er beestjes op je blad zitten.

Trips bestrijden

Hopelijk ben je er optijd bij. Als je eenmaal trips hebt dan zijn ze erg lastig om vanaf te komen. Ze zijn namelijk immuun geworden tegen veel pesticiden en insecticiden, waardoor chemische bestrijdingsmiddelen niet goed werken.

Trips op kamerplanten kun je nog wel op een biologische manier tegengaan. Dat doe je door een natuurlijke vijand tegenover de trips te zetten. Hier kan de trips gelukkig niet resistent voor worden. Je kunt larven van de roofwantsen, aaltjes of bodemroofmijn gebruiken om de trips mee te bestrijden.

Ook kun je een plantenspuit vullen met koud water, 20ml groene zeep en 10ml spiritus. Spuit je plant regelmatig in met dit mengsel. Belangrijk dat je ook op de grond spuit om de eitjes van de trips te pakken, zo roei je langzaam de hele kolonie uit

Trips voorkomen

Trips houdt niet van een vochtige omgeving. Zorg dus dat de luchtvochtigheid lekker hoog is in je kamer. Zet schaaltjes water op je verwarming en besproei je planten elke week met de fijne nevel uit een plantenspuit. Koop eventueel een luchtbevochtiger voor in de kamer. 

 

Ook is het belangrijk voor de verspreiding van trips dat je elke nieuwe plant die je thuis brengt uitgebreid te controleren op trips. De meest voorkomende reden dat trips je huis binnentreedt is door nieuwe planten. Zet een nieuwe plant bijvoorbeeld standaard een aantal weken in quarantaine, mocht je plant dan besmet zijn dan heeft hij in ieder geval nog niet je hele plantenfamilie te pakken.

Schade van trips

Tripsen zijn niet alleen heel vervelend om weg te krijgen, ze beschadigen je plant ook nog eens flink. Ze prikken in het blad op zoek naar voedingsstoffen. Deze prikken laten grijze vlekken achter op het blad. Tripsen beschadigen het blad door in de cellen van een blad te prikken en deze leeg te zuigen. Aangezien dit soort grijze plekken niet vaak voorkomen op een plant zijn dit soort grijze puntjes vaak makkelijk te herkennen op een plant. Maar dit is niet het enige wat de trips zo vervelend en hardnekkig maakt. Ook kunnen tripsen je plant namelijk infecteren met een virus. Dit is het meest gevaarlijke aan de trips, aangezien een virus ervoor kan zorgen dat de plant sterft. 

Trips

Ontdek alle Rebelz